Hukuk

SİNE-SEN BÜNYESİNDE YÜRÜTÜLEN HUKUKİ FAALİYETLER VE AMAÇLARI

Sendikamız bünyesinde sinema-dizi film ve reklam sektöründe çalışan işçiler ve eser sahipleri ile bağlantılı hak sahiplerinin yasal haklarına dair bilinçlendirilmeleri ve karşılaşmış oldukları sorunlara dair çözüm yollarını sunmak adına çok sayıda hukuki süreç yürütülmüş ve danışmanlık desteği verilmiştir. Yapılan toplantılarında, çalışma sürelerine dair 4857 Sayılı İş Kanunu’nda yer alan düzenlemeler hakkında işçiler bilgilendirildiği gibi haftada 45 saat veyahut günlük 11 saati aşan çalışmanın fazla çalışma teşkil ettiği ve bu süreleri aşan çalışmalar kapsamında fazla mesai ücretine hak kazanıldığı ve rızalarının yazılı olarak alınmaması halinde fazla mesai yaptırılmış olmasının işçiler yönünden sözleşmenin haklı nedenle feshi hakkını yarattığı hususunda işçiler bilinçlendirilmiştir. Ayrıca çalışma sürelerinde denkleştirme esasının hangi hallerde uygulanabileceği, sözleşmelerde deneme süresi kaydı gibi işçi aleyhine kayıtların bulunması halinde ilgili maddeye itirazı kayıt koyarak sözleşmenin imzalanabileceği hususunda gerekli bilgiler verilmiştir.
Öte yandan, sendikal bilincin sağlanması adına, sendikal haklara dair işçiler bilgilendirilmiş ve sendikal üyeliğin yaratacağı kazanımlar detaylıca aktarılmıştır.
Sektörde dava sayısının azlığı nedeniyle, hak arama bilincinin yaratılması gayemizin sonuç verdiği hallerde davalar açılmış olup, yargılaması devam eden hukuki süreçler bulunmaktadır. Hali hazırda İstanbul İş Mahkemeleri ile İstanbul Anadolu İş Mahkemeleri nezdinde devam eden 34 adet davamız mevcut olduğu gibi davaların açıldığı yapım şirketlerine karşı yürütülmüş 26 dosyada arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanmıştır.

Hukuki Süreçlerimiz;
Bu süreç içerisinde çok sayıda işçinin arabuluculuk süreci yürütülmüş olup anlaşma sağlanan ihtilaflar olduğu gibi, anlaşmazlık ile sonuçlanıp da işçilerce dava sürecine dönüştürülmeyerek kapatılan dosyalar da bulunmaktadır.
Yine setlerde gerek sendikamız aranarak gerekse avukatımız Derya Yaman’ın iletişim numarası aranarak çok sayıda işçiye sözleşmelerinin imza süreçleri gerekse fesih süreçlerinde yürütecekleri yasal süreçlere dair danışmanlık desteği verilmiştir.

Ayrıca, eser sahibi yönetmenlerimizin sözleşme imza süreçlerinde de kendilerine sözleşmeleri incelenerek düzeltmeler yapılmış ve danışmanlık desteği verilmiştir.
Sendika bünyesinde birçok işçi grubuyla toplantılar yapılarak sektördeki fazla çalışma süreleri ve diğer ağır çalışma koşulları hakkında bilgilendirici toplantılar yapılmıştır. Yürütülen hukuki süreçlerde uzun sürelerle çalışmaların uygulandığı setlerde yapım şirketleri aleyhinde Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde şikayetler yapılmış ve denetimlerin yapılması talep edilmiştir.
Bununla birlikte sektörün spesifik bir alan olması ve çalışma koşulları itibariyle de diğer sektörlerden ayrışıyor olması nedeniyle yargılamalarda oluşan hukuki eksiklikleri çözebilmek adına İstanbul’da tüm sinema örgüt ve bileşenlerinin, yargı mensuplarının katılım sağlayacağı geniş kapsamlı bir sempozyum düzenlenmesi planlanmaktadır.

Setlerde Mobbing
Mobbing genellikle işverenlerce, İş Kanunu’nun işçiyi koruyan ve tazminat yükümlülüğü doğuran hükümlerinden kurtulmak için yıldırma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde, işverenlerin personel sayısında azaltmaya gitmeleri ve işsiz sayısının çok olduğu ülkemizde daha ucuza, daha genç çalışanların işe alınmak istenmesi gibi nedenlerle mobbing, istenmeyen bir çalışandan tazminat ödenmeksizin kurtulmak için tercih edilen ana yöntem haline gelmektedir
Son söz olarak, mobbing’ in gerekçesi ister baskı, ister yıldırma isterse motive etme olsun mobbing uygulaması temel insan haklarının ihlalidir. İnsan haklarının ve insan onurunun korunması ise 1982 Anayasası ile devlete yüklenmiştir. Bu nedenle mobbingle uğranılan mağduriyetin giderilmesi ve korumanın sağlanabilmesi için 4857 sayılı İş Kanunu’nda mobbing ile ilgili düzenlemelerin yapılması, cezai açıdan da mobbingin açıkça suç haline getirilmesi gerekmektedir. Öte yandan, sendikanın gelecek yürütme döneminde setlerde mobbinge maruz kalan çalışanların gerek hukuki gerekse psikolojik destek alabilmeleri adına gönüllü oluşturulacak bir gruptan destek alınması hedeflenmektedir.