1950’lerde ilk sinema sendikası Film-İş kuruldu. Ancak bu sendika bir süre sonra etkinliğini kaybederek kapandı. 1961 anayasası ile hızla gelişen toplumsal ve siyasal bilinçlenmeye koşut olarak Sine-İş kuruldu. Sine-İş sinemamızda ilk kez ilkeli bir mücadele veren sendika oldu. Pazar tatili, bir takım toplu sözleşme deneyleri ve temel hakların edilmesi doğrultusunda çaba gösterdi. Ancak bu hareket çok uzun sürmedi. Sonradan TFİS, Film Sen ve Kültür-İş sendikaları kurulsa da sinema emekçileri 1976-1977 döneminde dernekler biçiminde örgütlendi. Görüntü Yönetmenleri derneği, Film Seti teknisyenleri derneği gibi.
1977 Kasım’ında yapılan “Sansüre Karşı Ankara Yürüyüşü”nden sonra dernekler bir araya gelerekTürkiye Sinema Emekçileri Sendikası’nı, kısa adıyla SİNE-SEN’i kurdular (5 Ocak 1978). SİNE-SEN’in tabanı kararlı ve etkili bir mücadeleden yanaydı. Bir süre sonra SİNE-SEN, DİSK’e üye oldu (20 Şubat 1979). Bu olay sendikal çalışmaları olumlu yönde geliştirdi. Bu arada TFİS kendini feshederek SİNE-SEN’e katıldı (31 Mart 1980.
Bugün SİNE-SEN tüm sinema emekçilerini çatısı altında toplayarak, sinemamızın temel sorunlarını çözmede önemli adımlar atmış ve atmaktadır.